Umění tvorby webových stránek pro začátečníky

Zpět19. 2. 2019

Chceš umět vytvářet moderní weby? Chceš proniknout do tajů vývoje front-endu? Uvažuješ o změně povolání a chceš si vyzkoušet, jaké to je být programátor?


Kdy: termín bude upřesněn
Kde: Brno, Gajdošova 24
Vstupní znalosti: základní práce s internetem
Občerstvení: káva, čaj, voda, něco drobného na zub
Délka kurzu: 4 hodiny
Kapacita: max. 25 účastníků
Cena: 1000 Kč 

Objednat kurz


Program kurzu:

1/ Jak vnímají front-end webu vyhledávače a sociální sítě
2/ Seznámení se s architekturou HTML
3/ Co je to CSS?
4/ Co je to JavaScript a jak s ním pracovat?
5/ Práce se soubory na serveru
6/ Praktický workshop

1/ Jak vnímají front-end webu vyhledávače a sociální sítě

Vytvářet webové stránky není jen o grafice a funkčnosti. Velkou část práce front-end vývojáře zahrnuje i práce s výstupy přímo určené pro digitální marketing. V této části se dozvíš, jakou roli při vývoji webových stránek hrají vyhledávače a sociální sítě. Dozvíš se proč je responzivní verze důležitá pro správný výkon webu.

2/ Seznámení se s architekturou HTML

Nemusíš mít žádné základy HTML i když řada studentů si něco matně pamatuje ze školy. V této části ti vysvětlíme správnou strukturu HTML dokumentu. Projdeme si jak má čistý a rychlý kód vypadat.

3/ Co je to CSS?

Webové stránky dnes bez CSS (kaskádových stylů) nemohou prakticky existovat. CSS určuje jak budou webové stránky vypadat a jak se budou také chovat. Je to nejmocnější zbraň front-end vývojáře. V této části se dozvíš základy formátování prvků, co to jsou selektory a seznámíš se tzv. CSS frameworky. Užijeme si trošku zábavy a pohrajeme si i s animacemi.

4/ Co je to JavaScript a jak s ním pracovat?

I při vývoji front-endu je nutné znát základy programování. Ale neboj, v této části nebudeme programovat. Seznámíš se programovacím jazykem Javascript, který nalezneš prakticky na každé webové stránce. Vysvětlíme ti, jak s ním pracovat a jak při úpravách webových stránek JavaScriptový kód "nerozbít".

5/ Práce se soubory na serveru

Všechny webové stránky jsou umístěny na tzv. webových serverech. Dozvíš se jak tyto servery pracují, jak se k nim připojit a jak upravovat zdrojový kód webových stránek. Mimo to ti ukážeme, že existují i tzv. cloudové systémy, kde se webové stránky upravují "on-line". Nebudeš věřit, jak jednoduché to je.

6/ Praktický workshop

Všechny získané vědomosti si vyzkoušíme na vytvoření vlastní webové stránky, která může posloužit jako tvoje osobní vizitka. S webovou stránkou si vyhrajeme, tak si nezapomeň připravit nějakou hezkou selfí :-)


Jak a kde to bude probíhat?

Nejdříve se přivítáme v krásných nových prostorech Digitální rodiny, které se nacházejí s vyhlídkou na brněnský "Špilas". Poté si vyslechneme něco z teorie. Po krátké přestávce (kterou můžeš strávit třeba na terase) se vrhnem na praktický workshop. Vytvoříš si vlastní jednoduchý a responzivní web, který můžeš využít třeba jako svoji digitální vizitku. V průběhu se budeš moci zeptat na cokoliv co budeš chtít :-)

Co si vzít sebou:

Notebook + nabíječka. Od nás dostaneš blok na poznámky a případně další studijní materiály. Hlavně nezapomeň dobrou náladu a chuť učit se něco nového.

Lektoři

Kurzem tě provedou dva lektoři. První lektor bude Miloš Matějíčka (vpravo), který vystudoval informatiku na VUT Brno. Nyní dělá vedoucího vývoje v ICT firmě. Specializuje se právě na vývoj webových stránek a mobilních aplikací. Druhý lektor bude Google Certified Trainer Jarek Mikeš (vlevo), který tě provede úvodem do front-endu a proč je front-end klíčový z pozice digitálního marketingu.




Hodnocení účastníků

Martina Mikulášková: „Před kurzem jsem měla trochu pochybnosti, zda je možné vysvětlit naprostému laikovi za pár hodin, jak funguje front-end webu, ale byla jsem příjemně překvapená. Když jsem odcházela, tak jsem se orientovala v HTML kódu i v CSS stylech a dokázala jsem s kódem i styly i částečně pracovat. Kurz mi pomohl překonat ostýchavost, kterou jsem ve vztahu k učení se HTML měla :-)"